اکستازی در کمین زنان
اکستازی در کمین زنان
دکترمحمدجعفرطالب پور
Mjt88036@yahoo.com
آمارها نشان می دهند که به موازات کاهش سن معتادان و گرایش تاسف بار و روز افزون جوانان و نوجوانان به مواد افیونی و روانگردان ، آمار زنان معتاد نیز روندی صعودی یافته است و دختران و زنان جوان ، در مقایسه با گذشته ، آلودگی بیشتری یافته اند . نکته جالب توجه این است که روندی مشابه آنچه بیان شد ، در وضعیت اپیدمیولوژیک بیماری ایدز ، هم دیده می شود . بدان معنی که ضمن پایین آمدن متوسط سنی افراد ناقل و بیمار ، سهم خانم ها و صد البته زنان جوان نیز افزایش یافته است . این تشابه ضمنی ، تا حدودی پیوستگی و ارتباط آماری و همه گیر شناختی اعتیاد ( بویژه نوع تزریقی آن ) را با بیماری ایدز نشان می دهد .
نکته حائز اهمیت دیگر آن است که تمایل و رغبت معتادان جوان به موادمخدر جدید ، در قیاس با موادمخدر سنتی ، بیشتر شده است و اگرچه همچنان در اکثر جوامع ، موادی مانند تریاک درصدر مواد پرمصرف قرار دارند ، ولی در گروه های سنی پایین تر ، سهم مواد مخدر و روانگردان جدید بمراتب بیشتر از گروه های سنی بالاتر است . این واقعیت تلخ، در مورد زنان و دختران معتاد نیز ، صادق است . برای مثال ، بررسی محققان نشان می دهد که تمایل به مصرف قرص اکس ( که جزو مواد مخدر پرخطر و روانگردان سنتتیک محسوب
می شود ) در زنان ، به طور واضحی بالا است . بگونه ای که نسبت مرد به زن در میان مصرف کنندگان قرص اکستازی ، حدود دو به یک است . یعنی حدود 30درصد مصرف کنندگان این قرصها را ، زنان تشکیل
می دهند . در حالی که این نسبت در مورد هروئین ( از گروه موادمخدر سنتی ) حدود 10 به یک است . به عبارت دیگر ، 90درصد مصرف کنندگان هروئین را مردان تشکیل می دهند .
در توجیه و تحلیل الگوی صعودی مصرف موادی مانند اکستازی با اثرات روانگردانی غالب ، در میان دختران و زنان جوان ، اشاره به چند نکته ، خالی از لطف نمی باشد :
1- آمارها حاکی از آن هستند که فراوانی بیماری های روان پریشی مانند افسردگی ، اختلالات اضطرابی و در میان زنان بالاتر است و این موضوع نه تنها در جوامع عقب نگه داشته ، فقیر و مردسالار صدق می کند بلکه در جوامع پیشرفته و باصطلاح مدرن که ادعای دفاع از حقوق زن می نمایند ، نیز صادق است . طبیعی است که با در نظر گرفتن اثرات ولو زودگذر و موقتی مواد روانگردان از جمله قرص اکس در ایجاد سرخوشی ، نشئگی ، نشاط ، افزایش انرژی ، ارتقاء کاذب اعتماد به نفس ، حذف ترس و گناه و تمایل زنان به اینگونه مواد ( برای رهایی از چنبره مشکلات و گرفتاری های روانی و روحی ) چندان هم بعید و غیرمعمول به نظر نرسد .
2- استفاده سریع و راحت ، حمل آسان و امکان اختفاء بی دردسر ، از ویژگی های موادی مانند قرص اکس است و اغلب مواد روانگردان برای مصرف نیازی به وسایل ، امکانات و شرایط خاصی ندارند و همین ویژگی ها می تواند در جذب زنان و گرایش آنان به مصرف چنین موادی تاثیرگذار باشد .
3- تولید مواد مخدر جدید در فرم های سهل الوصول بویژه فرم خوراکی آنها و تشابه فرم ساخته شده با مواد و داروهای مجاز و قانونی ( مانند قرص ، آدامس و ... ) هم بی تاثیر نیست . این موضوع ، امکان توجیه مصرف اینگونه مواد را در میان زنان فراهم نموده تا با فراغ بال و بدون دغدغه و دور از هرگونه حساسیت و نگرانی اطرافیان ، این مواد را ( و از جمله قرص اکستازی ) به عنوان داروهای ساده و مواد رایج و بی خطر همراه خود داشته و مصرف کنند و از مشکلات حمل مواد مخدری مانند تریاک و نیز وسایل مورد نیاز و ضروری جهت استعمال آنها و خود را برهانند .
4- برخلاف مصرف موادی مانند هروئین ، تریاک ، کراک ، حشیش ، شیشه و که باعث ایجاد تغییرات ظاهری واضح و شک برانگیز ( مانند حالات نشئگی و خمودگی ، تغییرات چهره و صورت و و حتی بوی نامطبوع و زننده ) می شوند ، موادی چون قرص اکستازی ، حداقل در کوتاه مدت چنین تاثیری ندارند و این امتیاز مهمی است که باعث سوءاستفاده مصرف کنندگان به ویژه زنان جوان و دختران معتاد می شود .